Beginnen we eerst eens met een korte les "reclame voor eigen winkel" ...
Op de webstek van De Standaard stond vanochtend in een kop te lezen: "Wetstraat kijkt gespannen uit naar peiling De Standaard". En verder nog: "Om zes uur vanavond worden de resultaten bekend van de recentste politieke peiling door De Standaard en de VRT. Ook de Wetstraat kijkt er met ingehouden adem naar." Alsmede: "Terwijl in de Wetstraat af en toe stemmen opgaan om een regering zonder N-VA te vormen, zou een nieuwe peilings- overwinning van de N-VA kunnen betekenen dat die plannen snel weer worden opgeborgen."
Jaja ... Naast de andere middelen die de journalistiek heeft om het reilen en zeilen van de wereld bij te sturen is er ook nog steeds het instrument van de opinie-peiling ... (Overigens: voor wie het nog niet wist: "de Wetstraat" -naar de residentie van de federale premier op nummer 16- betekent in Vlaanderen zoiets als "het Binnenhof" in Noord-Nederland). Het is toentertijd een goede zet geweest van De Standaard om samen met de openbare omroep VRT die regelmatig terugkerende opinie-peilingen op te starten. Ze is er zelf voorwaar niet slechter van geworden.
Of wij, laten we zeggen: de Nederlandstalige populatie in/van continentaal Europa, blij moeten zijn met de uitslag deze keer ?
Ik vind van niet.
Wat proberen de resultaten/ uitslagen ons zoal te vertellen ?
Bij de voorgaande peiling (September 2010) scoorde het partijtje van onze Bartekijn 33%. Ofwel: één op de drie Vlamingen is zo dom om op de Wever te willen stemmen; twee op de drie zijn zo dom om dat niet te willen [in populaire samenvatting: drie op de drie Belgen zijn DOM]. Bij de peiling van Maart 2011 is dat percentage teruggelopen tot 31,5%. Daarbij mag je teruggelopen wel tussen aanhalingstekens plaatsen want zo'n verschuiving valt binnen de statistische onnauwkeurigheidmarge.
Voorts: in de huidige Bart de Wever-impasse, waar we dus al sinds 13 Juni zitten, zijn de rechtse partijen er duidelijk op vooruitgegaan: VLD, Vlaams Belang/B'loco Flamand, LDD, allemaal gaan ze er niet op achteruit. Aldus heeft het Weverkijn zijn hoofddoel (het "duidelijk verrechtsen" van zijn België -desnoods gepaard gaande met meer Vlaamse zelfstandigheid) al een beetje bereikt ...
Persoonlijke populariteit (want ook dat blijk je in een statistische waarde te kunnen vatten). Die is voor Bartekijn dus 49%. Om dat te vergelijken met echte politici: Kris Peeters heeft in deze VRT/ Standaard-peilingen ooit gepiekt op 51%, terwijl mijn vriend Yves Leterme zijn hand niet omdraaide voor 57%. Om het niet met echte politici, doch met andere fuifnummers te vergelijken: Steve "Stunt" Stevaert scheerde ooit de toppen van 60%.
Welke conclusies mogen uit de uitslagen van vandaag vrijdag worden getrokken ?
Bovenop de slagen om de arm die je altijd bij deze soort van peilingen moet houden zal iemand bij zijn volle verstand al snel met nadruk wijzen op het feit dat de afgelopen periode te veel is gebeurd (en, Bart, nog meer NIET is gebeurd) om aan de uitslag enige conclusie te kunnen verbinden. Terwijl het belangrijkste NU aan het gebeuren is [en dus geen enkele relatie met deze uitslag heeft] !!
Maar voor BdW, die mij steeds meer begint te irriteren (en niet alleen door dat jaren-vijftig kapseltje), ligt dat toch anders:
"Het bewijst nog maar eens dat de verkiezingsuitslag geen momentopname was." En vooral natuurlijk (en op deze zal ik in de toekomst graag nog es een paar keer terugkomen) de absolute klapper van vandaag: "De peiling bewijst verder dat de slijtageslag die nu al negen maanden wordt gevoerd, gewoon niet werkt."
Tot zover deze o-zo spannende politieke peiling uit het noorden van het Belgenland.
Bij de afbeelding: vooruitlopend op de uitslag van die
'slijtageslag' alvast een foto uit de knotsgekke verzameling van mijn gezellig-gestoorde vriend Fernando Martinez Salcedo.