maandag 11 oktober 2010

Melkmuilen in de 21ste eeuw (I)

dl 1 Plee-figuur

De volgende anecdote heb ik uit zeer betrouwbare bron vernomen.
M. Rutte stapte een paar dagen geleden bij zo'n oudere en chique drogisterij ("sedert 1923") in de Haagse binnenstad naar binnen. Aan de drogist-zelf vroeg hij of deze een grote scheerborstel voor hem had. De drogist zette er een paar voor hem neer en Mark maakte zijn keus. Uiteraard "de beste voor de job". Van het illustere merk "Jan-Piet Joris". Ook vroeg hij de drogist of hij scheerschuim voor hem had. "Het is voor staatszaken" voegde hij er nog vertrouwelijk aan toe. De drogist pakte de scheerzeep die bij de borstel hoort en plantte die op de fraaie, in meerdere soorten hout uitgevoerde, toonbank neer. "En dan zou ik nu een geschikt scheermes willen hebben. Liefst zo eentje als Robin Linschoten ook heeft. Heeft u dat voor me ?". De drogist zette zijn bril op het puntje van zijn neus en keek met bezorgde blik in zijn ogen Mark recht aan. Eyeball-to-eyeball. Nu ja, eyeball-to-spectacles. Hij schraapte zijn keel en sprak: "Jongeman, aan de ene kant ben je voor mij natuurlijk klandizie, maar ... met jouw baardgroei ... heb je het wel eens met twee droge beschuiten geprobeerd ? Die kan je daarna gewoon uitkloppen en met gekleurde muisjes of hagelslag opeten. Wel eerst boter of margarine er op doen, natuurlijk.".
Uiteraard zijn er nu weer meteen critici die klaarstaan met een opmerking als "Van heel dat verhaal klopt helemaal niets ! Hoe kan het dat hij zich nu pas begint te scheren ?! Dat moet allemaal veel langer geleden hebben plaatsgevonden !!" Neen !! Het is ECHT een paar dagen geleden gebeurd. Maar het verhaal is inderdaad ietsje anders. Ietsje maar. Mark kwam weldegelijk die ene bekende drogisterij binnen en begon meteen tegen de drogist allerlei praat te verkopen over "de beste voor de job" en "de juiste scheerzeep op de juiste plaats" en "net zo'n scheermes als Robin Linschoten", maar de drogist reageerde iets anders. Hij vroeg: "Jongeman, is het soms om een lekker glad en fris gezichtje te krijgen ... ?".
"Ja mijnheer."."Dan heb ik iets dat veel beter voor je is. Kom maar eens mee ..." en hij leidde onze broekman aan de arm mee naar de vrouwenafdeling van de winkel. Naar zo'n stellage met alleen maar van die typische vrouwendingen. De assistente stond op een afstandje al te giechelen en daardoor kreeg Mark zowaar een kleurtje. Beetje a-typisch, maar daar hebben we het een andere keer wel over. "Kijk," sprak de drogist, "dit is precies wat jij nodig hebt.". En hij pakte een grote knijp-tube uit het rek.
"Ontharingscrême ?!" sprak Mark verbaasd. "Jazeker ! En je zult zien dat het fantastisch werkt !! [maar niet teveel erop smeren, want anders krijg je cellulitis in je gezicht]". Even later liep onze Mark -zijn aankopen keurig in een stijlvolle verpakking in de hand- al weer buiten zachtjes te neurieën van "Al die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn ...".

"Is dit nu wat we de komende jaren gaan krijgen ? Een zondvloed van flauwe moppen ?". Voor hen die zich dit afvragen heb ik een goed bericht. EN een slecht bericht. De moppen gaan gegarandeerd beter worden, maar de regering absoluut niet.

Cultuurfilosofische bespiegeling. Vanuit VVD-kringen werd ooit eens voorspeld dat Nederland een Plee-figuur zou gaan slaan. Misschien is met dit blogje alvast een tipje van de sluier opgelicht over het hoe en wanneer en waarom daaromtrent.

In het vervolg op dit blogje zal ik nog een paar kleine stukjes aanreiken die bij elkaar de puzzel compleet maken, zodat de lezer niet met vragen hoeft te blijven zitten. Héél eventjes geduld.