Welke ouders zouden het in hun hoofd halen om hun zoon "Jan Peters (Feyenoord)" of "Jan Peters (AZ '67)" te noemen ?? Hopelijk geen, maar toch waren deze twee namen aan het begin van de jaren '80 zeer vertrouwde kost voor o.a./vooral de lezers van Voetbal International, alwaar de namen van deze (matig) scorende middenvelders in de vaderlandse competitie elke week nog (steeds) in de topscoorders-lijst te vinden waren.
Over één van die Jantjes gaat het dus deze keer. En over zijn clubje Afwachten - Zekerheid '67. En over de parallellen met de huidige situatie.
Maar eerst beginnen we met een algemene beschouwing. De competitie in de eredivisie is nu 30 speeldagen oud. Als we de tussenstand eens bekijken kunnen we de volgende waarnemingen doen =>
* Er is een club die een doelpunten-cijfer heeft van 74 - 30. Dat zou een zeer overtuigende score kunnen zijn voor een landskampioen als de competitie NU zou worden afgesloten. Het toont duidelijk aan dat er in de wedstrijden van deze club ook echt gevoetbald wordt. Het is evenwel de score van de nummer twee: PSV.
* In de top van de rangorde staat geen club met een beter doelsaldo, maar wel met interessanter doelcijfers. De cijfers van deze club (59 - 43) zeggen iets over aanvallend voetbal, met een nuchtere kijk op tegendoelpunten. Zo'n club moet wel ongelooflijk goed liggen bij zijn eigen achterban en bij de echte voetbalkenners. Dat klopt ook wel, want het is ons eigen ADO Den Haag. Trouwens, dit is dus wel de stand ergens halverwege de schorsing van een zekere belangrijke en nuttige Haagse middenvelder.
* Verder is daar nog een clubje met de doelcijfers 61 - 26. Daaruit blijkt zowel een ziekelijke nadruk op verdedigend voetbal als een gebrek aan overtuigende, aanvallende kwaliteiten. Ja, ik heb het over ajakkes, maar dat had iedereen natuurlijk al door.
* Maar als je het echt over ziekelijk en zielig wilt hebben dan moet je bij de nummer één van dit ogenblik zijn: FC Twente. (voor hen die Nederlands spreken/ schrijven/ lezen: "Twente" is het Twenthsche woord voor "Twenthe"). Als je begint bij hun doelcijfers 57 - 29 en je vergelijkt dat met bijv. de nummer 9 van de rangorde -Heracles- dan zie je dat laatste al één keer vaker het vijandelijk net heeft weten te vinden, terwijl de nummer 13 -Heerenveen- met 54 doelpunten het nauwelijks slechter doet ...
Hoe het kan dat dit kleurloze clubje het toch zo ver kan brengen is natuurlijk voer voor een interessante en uitgebreide discussie. Ik ga me daar op deze plaats niet op storten. Het feit dat FC Twente goed ligt bij de scheidsrechters zit er natuurlijk voor iets tussen (daarover een volgende keer), maar kan toch niet de volledige verklaring zijn voor het verschijnsel.
Maar of ze nu wel of niet Kampioen worden, dat het allemaal gebeurd met weinig overtuigend, bij wijlen slaapverwekkend en bloedeloos, voetbal is iets dat niet ontkent kan worden ...
En daar begint de vergelijking met de club van "Jantje Breed" zich ineens lastig op te dringen. Ooit was het -eventjes maar- een club die mooie resultaten neerzette. Op papier. In de periode '77/'82 stond het vijf keer in de top 3 van de eredivisie-einduitslag, met ook één keer een vierde plaats. Dat lijkt heel wat, maar het kon toch weinig enthousiasme losmaken in het land. Dat heeft dan te maken met dat kleurloze, risicoloze type 'Real-FuSSbal' dat onder coach Georg Kessler gespeeld werd. Het had iets voorspelbaars, iets van dat typisch Duitse, gedisciplineerde, Schablonen-voetbal. DE grote exponent van dat SchablonenmäSSig FuSSbal was dus Jantje Peters. Een aardige jongen die ooit binnengehaald werd als het grote talent, maar als 'ie op het middenveld aan de bal kwam, mondde dat zelden uit tot een passeeractie (had 'ie weldegelijk in huis !!) of een slimme diepte-pass zoals zijn begenadigde teamgenosse Nygaard wél rondstrooide, doch eerder tot een voorspelbaar breedleggen van de bal. Ach, het leidde tot één landskampioenschap ('81) waarbij ze slechts één wedstrijd verloren. Meer nog: ik heb even zitten tellen en cijferen en ontdekte dat AZ in dat jaar bijelkaar 96 competitie-doelpunten gescoord heeft. Da's heel wat meer dan het huidige FC Twente ... Hoe dat AZ zich zou hebben gehouden tegenover de onstuitbare aanvalsgolven van het huidige ADO ?? Hmm ... ik vermoed dat het een smadelijke afgang van die bij-elkaargekochte club in Noord-Holland zou zijn geworden :-)) Bijelkaargekocht, jazeker, dat was ook een groot probleem voor de club. Enkele magnaten (de broers Molenaar) namen een achteraf-clubje in de provincie, stopte daar geld in, trokken dure spelers van heinde en ver aan en moesten vaststellen dat de successen wel kwamen, doch het publiek de thuiswedstrijden maar matig bezocht. Zo zie je maar: een club zonder traditie gaat mank op maar één been. Afgezien van dit laatste element (traditie) zie ik in dit verhaaltje toch wel overeenkomsten met het FC Twente van vandaag.
Maar we zouden het dus over de aanstaande wedstrijd tegen AZ hebben.
Welnu, feitelijk weer een bijelkaargekochte club, heeft AZ dit seizoen niet echt veel laten zien. Okay, ze staan 5de met een gezond doelsaldo van 10 doelpunten (zij het met toch wel weer veel nadruk op verdedigen ...), maar dat alles zegt toch niet zo veel, hoor.
Mijn voorspelling is dat het een spannende, mogelijks zelfs felle, wedstrijd gaat worden die we -ondanks de afwezigheid van Lex- overtuigend gaan winnen.
Alvast veel voetbalplezier toegewenst ... !
PS ik vind wel dat na de vorige (5 december, weet je nog ?) ontmoeting met AZ onze spelers iets goed te maken hebben. Een klein schepje er boven op zou gewaardeerd worden.
PS 2 als er lezers zijn die zich afvragen waarom er in dit blogberichtje allesbijelkaar zo weinig over AZ en Jantje Breed staat: wat moet je eigenlijk nog meer vertellen over dergelijke kleurloze, saaie fenomenen ?!