maandag 5 juli 2010
Intermezzo: Het Groen-Geel Gebeuren
Feitelijk gaat het hier niet om een intermezzo, maar juist over het beschrijven van een langdurig proces. In April kon ik dus al verheugd melding doen van de paardebloemen die her en der hun harnekkige en onverstoorbare aanwezigheid kenbaar maakten. Één eenzame paardebloem staat nog steeds stoer in mijn voortuin, maar afgezien van deze laatbloeier zijn ze allemaal al vertrokken. Tot volgend jaar dan maar weer.
Na het heengaan van de paardebloemen kwam een zeer onver- wachte gast zijn opwachting maken in het droogste en meest hopeloze deel van mijn tuin: een boterbloem. Inderdaad zeer onverwacht, omdat de boterbloem zo'n typisch pionierskruid is voor de vochtige gebieden. Moerassen enzo. In dat gedeelte van de tuin heeft het feest dan ook niet lang geduurd. Maar in de achtertuin dook er kortgeleden wèèr "eentje" op (Zie de middelste twee foto's). Het is natuurlijk moeilijk om in het geval van een boterbloem van één of meerdere te spreken omdat de voort-planting en aanwezigheid door middel van een wortelstok gaat. Maar es kijken hoe het daar af gaat lopen.
Helemaal onderaan een plantje dat al vele weken zo'n beetje overal waar ik kom zijn kop opsteekt. Het is verleidelijk om in het kader van dat wortelstok-gebeuren en de stervormige bloemetjes te denken aan havikskruid, maar het is zowaar het Jacobskruid. Ik heb één en hetzelfde plantje achter in mijn tuin op hetzelfde tijdstip van twee verschillende kanten gefotografeerd. Wat een verschil, hein ?
En dan -als een soort van nabericht- een paar plantjes hier even verderop zoals ik ze 23 Juli op de kiek zette. Soort: onbekend. Dat zijn dus de twee bovenste fotootjes.
Filosofisch-religieuze overpeinzing: zou moedertje Natuur mij en andere Hagenaars nu welbewust en persoonlijk verwennen met dat eenvoudige, doch mooie geel-groene gebeuren, of zouden ooit onze Haagse voorouders de Haagse Nationale Kleuren hebben gekozen uit wat hen direct omringde ... ??
--
Nabericht dd 24 Juli: via de interactieve modus van dit blog kreeg ik te horen dat de bovenste twee foto's van het prachtige boerenwormkruid is. Maar er werden ook vragen gesteld over dat jacobskruid. Tiens, ik heb de plant primair geïdentificeerd aan de bloemen en de afmetingen. Nader onderzoek kan ik niet meer doen, omdat ik de -zoals men zegt- giftige plant alreeds heb verwijderd ...
--
Tweede nabericht: Inmiddels is achter de internetschermen de dicussie in volle hevigheid losgebarsten -> Een enkeling beweert dat het toch om havikskruid gaat en niet om Jacobskruid ... De enige manier om er alsnog achter te komen is om de plant weer op te laten komen (als dat al gaat lukken) en daarna HÉÉL nauwgezet -met de flora in de hand en de centimeter erbij- te bestuderen ... We houden u op de hoogte, beste lezer.
--
Labels:
boerenwormkruid,
Boterbloemen,
Havikskruid,
Jacobskruid,
paardebloemen