vrijdag 29 januari 2010

Voorwaar, voorjaar ...

.
Lenten is come with love to towne
With blosmen and with briddes rowne
That al this blisse bringeth:
Dayeseyes in the dales,
Notes swete of nightegales-
Ech fowl song singeth.
The threstelcok him threteth o
Away is here winter wo,
When woderove springeth.
Thes fowles singeth ferly fele,
And wlitheth on here winne wele,
That al the wode ringeth.
(Anoniem. Engeland. ca 1330 AD)

We waren het er dus over eens dat het voorjaar is.
Goed, 's nachts vriest het een uurtje en, okay, af en toe sneeuwt het weer eens een beetje, maar het IS voorjaar.
De vogels zeggen het.
MAAR: ook de mastines zeggen het !
Kijk maar eens naar de foto boven: negen (9) allerleukste cachorros in Tsjechië ... geboortedatum: 13 januari 2010. Het schone nieuws kwam bij de Tornado Erben-kennel vandaan. Zie: Tornado Erben (zoals je ziet bestaat er van deze site ook een keurige Engelse versie). De moeder van het nest is Linda Tornado Erben, de vader is Aragon vom Eisingerland. Ook in deze stamboom is de halfbroer van HIJO (via Ivoire), namelijk ARAK z Kraje Sokolu terug te vinden. Maar bijvoorbeeld ook Druso de la Aljabara (Ik wil hier tzt iets vertellen over Albero de la Aljabara, die ook in Nederland een nest heeft gehad). En een paar honden waar ik geen fan van ben, maar dat is dus persoonlijk.
Voor de rest willen we onze vrienden de vogels natuurlijk niet vergeten. Ze blijven ons uiteindelijk ook trouw bijstaan. Het eerste tjiepje dat ik gisterochtend hoorde toen ik de tuindeur opendeed was van een gewone mus. Die kwam ook met de duiven en de merels ontbijten. De meeuwen waren allemaal verdwenen. Allemaal. Verder was het vogel-matig gesproken een "kale" dag, gister. Vandaag liet één van onze heggemussen zich weer zien. Ze wonen twee rijen huizen verder, maar komen doorgaans in mijn tuin het meeste fourage-werk doen. Zie ook de foto voor deze schuwe maar leuke vogelsoort.
-
(vertaling van het gedichtje: Het voorjaar is met veel vreugdevol genot in de bewoonde wereld ingetreden - Met bloesem en met vogelgezang - En deze zegeningen heeft ze meegenomen: - Madeliefjes in het veld - Het schone gezang der nachtegaal - Ieder vogeltje zingt het hoogste lied - De zanglijster laat onafgebroken zijn geluid horen - Voorbij zijn hun winterse zorgen - Wanneer de Lievevrouwebedstro in bloei gaat - Zingen deze vogels wonderlijk veel - En uiten fluitend hun welbevinden - Zodanig dat het hele bos er van gonst)