zondag 17 januari 2010

THE GREATEST

"Of all the men I fought in boxing, Sonny Liston was the scariest; George Foreman was the most powerful; Floyd Patterson was the most skilled as a boxer. But the roughest and toughest was Joe Frazier. He brought out the best in me, and the best fight we fought was in Manila."
Als kenner van de stiel [ook wel genoemd "the sweet science", vaak ook "the noble art of self-defence", soms "the worlds' most brutal vocation"] zou ik uren en dagen en langer kunnen doorbomen over de buitengewone man die op 17 januari 1942 werd geboren en terecht "the Greatest" genoemd wordt. Muhammad Ali dus.
Maar dat ga ik niet doen, in ieder geval toch niet met die andere belangrijke datum in zicht, ook al behoort hij eveneens tot de beschaafde achtergrond van dit logboek ("beschaving is beheerst geweld" spraken de oude Haagse wijsgeren reeds. Dat gaat zeker op voor het boksen. Wel, idealiter toch.).
Ik bepaal me er gewoon toe de foto's een beetje toe te lichten.
-
foto 1 = Ali demonstreert twee van zijn gevaarlijkste wapens in één actie: zijn (linker)jab en zijn uitzonderlijke reach. Je zou haast vergeten dat het slachtoffer -Sonny Liston- een geweldige bokser was, die zich ook tegenwoordig prima zou kunnen handhaven.
foto 2 = De perfecte gentleman Floyd Patterson kwam Ali meer dan eens tegen in de ring. En had nooit een kans tegen de man die niet alleen super-gemotiveerd was, maar ook meer massa, lengte en armlengte [~reach] in de strijd kon werpen.
foto 3 = Het eerste gevecht Ali vs Frazier. Op punten gewonnen door de laatste.
foto 4 = Het tweede gevecht Ali vs Frazier. Arme Frazier. Hij deed wel zijn best, maar had echt geen kans ...
foto 5 = The King & the Greatest aan het dollen. Het verhaal gaat dat tijdens een speels partijtje sparren Ali door karateka *E*L*V*I*S* meteen onderuit werd getrapt ...
foto 6 = De beroemde "Thrilla in Manilla". Onder abnormale omstandigheden werd een gevecht door de heren geleverd dat het aller-uiterste van zowel Ali als Frazier vergde. In het boksen worden geen snoepjes uitgedeeld. Wie niet tegen een stootje kan moet maar een ander vak kiezen. 'n kantoorbaantje ofzo.
Neen, geen foto van die "Rumble in the Jungle". Dat soort leedvermaak is niet aan mij besteed ... :-)
-
Graag aandacht voor de volgende tamelijk onbekende site in relatie tot deze Grote Mijnheer: MUHAMMAD ALI .
En natuurlijk voor zijn officiële site: ALI .