zaterdag 3 september 2011

CACIB / Euro Dog Show

Op de dag dat in Spanje de Monográfica National van de Mastín Espanol werd gehouden, was het in Leeuwarden weer een zooitje, pardon, hadden ook op de Eurodogshow enkele mastineros verzamelen geblazen. Elf mastines espanoles waren ingeschreven. Enkele daarvan moesten verstek laten gaan, maar er waren ook enkele niet-ingeschreven mastines op bezoek gekomen. En dat waren zeker niet de minste !
Een hond die meteen de aandacht trok van zo'n beetje alle aanwezigen was Zeno Tornado Erben. Kwam niet alleen omdat hij er met zijn gestroomde/ lichte vacht en fraaie, lieve kop zo ontzettend mooi uitzag, maar ook doordat hij nu al behoorlijk groot was. Een provisorische meting leerde dat hij 80 cm schofthoogte in stelling kan brengen. Zonder een vierkante bouw, maar gewoon "licht gestrekt". Als je dan bedenkt dat hij nog lang niet volgroeid is (vooral moet hij nog 'uitzwaren'), begrijp je wel dat hij in de toekomst nog veel potjes kan- en harten gaat breken. Volgens de Nederlandse eigenaresse is hij niet perfect. Ja, hallo, wie is dat wel ?! Hij heeft overigens wél zo'n rastypische band met haar over de lengte van zijn rug lopen.
Tess Tornado Erben (die haar eigen blog heeft) kwam ook even op visite. Dat is te zeggen: ze flankeerde de ingeschreven Pirineos "Feodora Florita" en dus bleef ze de hele dag dapper aanwezig. Ze heeft nog steeds van die lekker zachte oortjes, trouwens.

De Tsjechische dames Lenka Erbenova en Petra Richterova moesten forfait geven, maar de Tsjechische dames Iva Jarova, Hana Schmidtova, Katarina Juskovova waren wel aanwezig. Hoe dat precies met de Russische dame zat, was me op dat moment onduidelijk. Wellicht E.Tsyganova zelf ? Ze bracht ook een hond van Lenka Erbenova voor. Ik heb inmiddels bevestiging dat het Elena Tsyganova zelf was. Haar reu Duero de Tierra Órbigo is nog géén 1 jaar oud, maar heeft al een flink formaat, uitgedrukt in lengte x schofthoogte. De massa moet duidelijk nog komen. De borstkolf moet ook nog uitgroeien. Hij heeft al wel een volwassen blaf ;-)
Elena gaf wel visite-kaartjes van haar kennel "Valent's House" uit.
Die Russische mastina "Aes" is een mooie, grote, teef, maar ze voelde zich niet op haar gemak, zodat ze maar een beetje met haar staart tussen haar benen stond. Jammer. Ze is lekker breed uitgegroeid. Dit in opvallende tegenstelling tot de andere teven. Met uitzondering van Qwendy Mastibe, die een tussenpositie innam.

Over keurmeester Habig moesten we vernemen dat hij
"verhinderd" was. Wat dus vanalles kan betekenen. De keurtaak werd daardoor overgenomen door de Oostenrijkse keurmeester Herrn Karl Reisinger. Hiermee is mijn voorspelling dus maar half uitgekomen.
De keurvolgorde was ook omgegooid.
Gelukkig voor ondergetekende kon hij alle espanoles in de ring bezig zien. En de meeste de los pirineos.
En buiten de ring natuurlijk.
Belangrijke waarneming: ik heb alle ME's letterlijk "goed onder handen" genomen en mijn vakkundige conclusie is dat Qwendy het lekkerst ruikt van allemaal [bovendien heeft ze lekkere keelwammen]. De meeste mastines vond ik eigenlijk een beetje te neutraal ruiken, terwijl mijn stelling luidt: een hond moet lekker naar hond ruiken. (die grote Franse pyreneeër aan de rand van de ring rook ook erg lekker en hij was redelijk knuffelbaar. Het is zomaar even opgemerkt.)

De resultaten waren niet al te duidelijk, want terwijl de inschrijvers maar even 100 Euritos moesten neertellen voor hun inschrijving, werden van de Mastín de los Pirineos de resultaten maar half op het prikbord genoteerd en van de Mastín Español helemaal niet. Jaja, lekker professioneel daar in het Leeuwarden van Gerard Jipping ...

Bij de ME werd Ydalgo Leon Tornado Erben -een bijzonder zware hond voor zijn nog jonge leeftijd- verdiend Best Of Breed, terwijl als beste jeugd-teef en beste teef tout court de mooie Kayla z Kraje Sokolu werd benoemd. Tot grote trots van hun respectieve fokkers. [Nota Bene: op de site van de EDS wordt abuisievelijk als Beste teef Aes (Seo de Torreanaz x Saya - fokker: A.Guma Carcia) genoemd. Een van de slippertjes van de organisatie ...]

Meestal moet er iets over de ring opgemerkt worden als het om een hondenshow gaat. Welnu: de ondergrond was goed, want niet glad. De ring had groter gemogen. Maar met een kleinere ring -zoals nu- blijft er natuurlijk wel veel ruimte buiten de ring over. Zeker nu er maar heel erg weinig bezoekers waren. Blijkbaar was er niet zoveel publieke belangstelling in deze uithoek van het land. Vind ik niet erg en verder heeft bij mijn weten niemand anders daar problemen mee gehad. Echte ras-propaganda moet blijkbaar toch echt elders en anders plaatsvinden.

Voorts kregen we achteraf te horen dat er weer twintig honden bevrijd moesten worden uit hun gloeiendhete verblijfplaatsen (auto's en aanhangers) op de extreem zonnige parkeerplaats van het expo-complex ... Jaja ...

Waren er dan helemaal geen positieve aspecten aan deze Euro Dog Show ?? Toch wel !! Wat ik persoonlijk wel gaaf vond, is het feit dat de Mastines zo'n beetje in het midden van de catalogus stonden vermeld en je die catalogus dus gewoon ergens opengeslagen kon laten liggen zonder dat 'ie vanzelf meteen weer dichtsloeg.
Best wel handig, hoor !