maandag 10 september 2012

We zijn er bijna ... !

*
Als je de precieze datum al niet zou weten waarop het allemaal moet gaan gebeuren, dan kan je toch aan een aantal dingen al merken dat het moment van de verkiezingen héél dicht bij moet zijn: bijvoorbeeld aan het feit dat de opiniepeilingen naar elkaar toe kruipen.
Er heten tijden te zijn geweest waarin men met opinie-peilingen werkelijk wilde achterhalen wat de kiezer zoal dacht en van plan was, maar al heel gauw ging men die "peilingen" gebruiken om het gedrag van de kiezer juist te beïnvloeden. Terwijl men ook de "verslaggeving over"/ "resultaten van" die peilingen graag gebruikt om politici, partijen etc. te beïnvloeden.
Maakt allemaal niet zoveel uit als je weet dat de officiële verkiezingsuitslagen ook regelmatig bloot staan aan gesjoemel. Zij het niet altijd in diezelfde mate.

Als illustratie van vooral de eerste stelling (het beïnvloeden van de kiezers) konden we de afgelopen dagen vaststellen:
De verkiezingsuitslagen zijn weer es de inzet van de verkiezingen. Het gaat niet om "politieke punten", om accenten of algemene lijnen van beleid, neen, we zouden o.a. weer "strategisch" moeten gaan stemmen. Neem gerust de tijd om deze stelling even te laten bezinken.

Het gevolg daarvan is o.a. dat de strijd ineens lijkt te gaan om de vraag wie de grootste partij wordt: die rare PvdA of die rare extreem-rechtse service-club VVD.
"toevallig" twee partijen die Europa zeer welgenegen zijn. Hmmm ... En dat terwijl de ruimte voor politiek beleid juist afhangt van de mate waarin Nederland zich van Europa, Europese regelgeving en meer van dergelijke perfide flauwekul kan loswringen ...

Partijen zoals de pipolistische, correctie, populistische PVV en de meer pragmatisch/ semi-populistische SP met hun kritische houding tegenover "Europa" worden nu als kies-alternatieven gemarginaliseerd in peilingen en het politieke spel.

Het zou dus om gaan wat de grootste partij wordt. Hmmm ... beetje vreemd, want in Nederland regeren altijd coalities. En dat zal ook na de 15de nog het geval zijn.

En, helaas, dat is toch een puntje dat niet-leiderspersoonlijkheid Samsom heeft laten liggen voor niet-leiderspersoonlijkheid Ruttekijn: Samsom heeft al heel vroeg te kennen gegeven dat "de grootste partij de premier levert". En: als de PvdA niet de grootste wordt, dat hij dus geen premier wenst te worden. Ook mummelde hij iets over de leider van de partij zit in de tweede kamer. Wel, wat dat laatste betreft: als premier wordt je inderdaad geacht niet op de eerste plaats je eigen partij te vertegenwoordigen, maar wel de hele bevolking.

De grootste partij zou dus de premier moeten leveren. Eh ... waar staat dat ?? En hoe zat dat dan met -het schiet mij als eerste te binnen- premier Biesheuvel toentertijd ? Geen onbelangrijk voorbeeld overigens - kom ik straks nog op.

De grootste partij zou dus de premier moeten leveren. Was dat niet een gewoonte (maar geen dwingende regel !!) uit de tijd dat de koningin achter de schermen nog aan de touwtjes trok, Diederik ?? Samsom wil het dus allemaal weer aan de konigin overlaten ... Als er de laatste tijd -dankzij of ondanks Ruttekijn- iets gebeurd is aan zinnige vernieuwing dan is het wel een aanzet tot het begin van het voorzichtig terugdringen van de macht van de koningin. Maar dat is dus niet naar de zin van onze krachtfiguur Samsom.

En onze eigen rol hierin ? ['Onze' overigens tussen aanhalingtekens omdat ik me natuurlijk van alles distantiëer]
Maar wat jullie rol in dit alles dus is, laat zich goed illustreren met deze buitenlandse cartoon
Tiens, me dunkt dat deze afbeelding geen nadere duiding behoeft.
Zelfs geen discrete verwijzing naar "het Premiers-dedat".


Ik begon dus met te zeuren over de manipulatie door en van opiniepeilingen -waar ik urenlang over zou kunnen vertellen- maar natuurlijk zijn die opinie-peilers niet de enigen die de boel vernaggelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vele commentatoren in couranten, op radio en televisie ? Die lopen ook niet alleen maar objectieve feiten op te lepelen. Of wat dacht je van bloggers ? Die lullen er ook maar wat op los in de hoop op een klein beetje (indirecte) invloed. Hmmm ...
Laat dat dan de les zijn van vandaag: let niet alleen op wat gezegd en geschreven wordt, maar vooral ook op wat er angstvallig verzwegen wordt ... :- ((

PS Ik zou nog terugkomen op de demissionaire regeer-periode van het kabinet Biesheuvel, het demissionair doorregeren van de vorige Belgische federale regering en de ambitie van Mark om zijn vier jaar regerenderwijs vol te maken - ook al is het maar demissionair ...
Wel, misschien morgen. Of anders maar een ander keertje.

PS 2 Graag had ik vandaag nog even lekker tekeer gegaan tegen de politieke kringloop-zeepbel Glijmiddel 66 [je weet wel: dat groepje dat barstensvol zit met van die smerige homo's] en de (très) petit bourgeoises van Groen Links, maar ik heb in toenemende mate last van het hack-programma dat door onbekenden op dit onschuldige blog is losgelaten [ik ben benieuwd of dat na woensdag ineens verdwijnt ...]. Ook wat dat betreft: misschien een ander keertje ...