zaterdag 15 januari 2011

De Nieuwjaarstoespraak ...

Enkele dagen geleden kwam de tekst van de nieuwsjaarstoespraak van de President van de Dutch Kennelclub, Gerard Jipping, beschikbaar op het net (zie: (t)oespraak )
Een alles bijelkaar nogal gezapige tekst, maar uit die gezapigheid an sich kan geen enkele negatieve of positieve conclusie worden getrokken.
Let overigens eens op dat aangevinkte punt "we komen tot een goede afronding van de werkzaamheden van de taskforce rasverenigingen (...)". De President doet hier een voorspelling waarvan nog maar moet worden bekeken of er iets van in huis gaat komen. Het kon wel eens de kluif worden waarop hij zijn prothese stuk gaat bijten.
Hoe het punt "De werkzaamheden van de werkgroep Fokkerij en Gezondheid (...)" moeten worden opgevat is me niet echt duidelijk. Is het een voorspelling ? Is het een belofte ? Een intentie ? Het is wel erg optimistisch. Volgend jaar eens kijken wat er van terecht is gekomen ...
Het aangestipte onderwerp "DNA" vind ik zodanig gevaarlijk dat ik er niet verder op in durf te gaan ... Nog niet ...
Aan het einde van zijn verhaaltje heeft President Jipping nog een woordje over het televisie-programma "Zembla" (heb ik het in dit blog al eens over gehad). Niet meer dan een enkel woordje. Want het bedoelde programma bleek bij lange na niet het tweede
"Pedigree Dogs Exposed" te zijn zoals wel werd gevreesd. Hiermee is meteen de gezapigheid van deze toespraak verklaard: de situatie wordt in het geheel niet als bedreigend aangevoeld door het bestuur van de RvB. Maar dat is dan weer in tegenstelling tot wat de President op het laatst beweerde. Het gaat hier om zijn traditionele kreet: "Het is vijf voor twaalf voor onze hobby". Hmmm ... mischien moeten we dit duiden als "voor de rashond en de kynologie is het bijna afgelopen, maar het bestuur van de RvB zit voorlopig nog comfortabel in de zetels" ?

Een interessant punt in het toespraakje was de aanstaande "Jubileum Eurodogshow" (NIET: WDS !!) die in September gaat plaatsvinden. Mijn complimenten: de tekst- schrijver van de RvB verstaat zijn vak beter dan de copywriter van de organisatie van de EDS 2011. Het Jubileum-deel van die EDS slaat op de oprichting van de FCI (honderd jaar geleden). Engeland speelde daarbij in het geheel geen rol. Netzomin als nu. Zelfs geen marginale. Toch leek/lijkt de organisatie van die EDS meer belang te hechten aan het feit dat er Crufts-qualifiers ofzoiets te winnen zijn op hun feestje.
De EuroDogsShow 2011. Ik had lang geleden al gepleit voor een boycott (zie: Boycott ). In ieder geval toch vanuit de achterban van een aantal rassen. De rassen met name die aan een nogal vreemde figuur ter CAC-ing zijn aangeboden (*). Het vreemde daarbij is mijn inziens het feit dat deze persoon nog steeds rond mag lopen in de Nederlandse en Internationale kynologie. Een paar rassen (de Mastín Español en de Rafeiro do Alentejo) zijn dan nog eens ten onrechte toebedeeld aan de zieltogende Mastino-club. Volgens de kapitein van het zinkende Mastino-schip gebeurde dat niet op haar verzoek, doch was het geheel een initiatief vanuit het bestuur van de RvB. Het bestuur dat dus wordt voorgezeten/ gepresideerd door ene Jipping. Die tevens presideert over het committee dat de Jubileum-EDS organiseert ... Voor wel meer personen die in het RvB-bestuur zitten of er sterk tegenaan leunen is goed gezorgd bij deze EDS (bijv. door leuke keurmeester-functies).
Via de link die ik boven gaf kan de lezer doorlinken naar de treurige website van die EDS. En via die link (maar ook gewoon via Google-video) kan die dan ook bij het speciale filmpke komen waarmee men de inschrijvers en bezoekers probeert te lokken. Wat krijgen we daar te zien ? Ballonnekes in de ordinaire kleur oranje, Maximuts & Kronprinz Axelpim, Ollandse kaas, kaaskoppen die proberen te voetballen met van die ordinaire oranje hemdjes aan, tulpen, klompen ... Ik zou haast zeggen: alles behalve honden. En dat allemaal namens the PRESIDENT of the Dutch Kennelclub: Gerard Jipping !! Yes-sir ! Nog zoiets: hoewel die EDS ergens in het noorden van Nederland wordt gehouden zoomt de film-maker vanuit een ruimte-satelliet in op een onbeduidend plaatsje in het westen (de AIDS- & Homo-hoofdstad van Europa). Begrijpe wie het begrijpen kan ...
-----
(*)= in de benamingen van de organisatie-zelf: Alentejo Mastiff, Castro laboreiro Dog, Dogue de Bordeaux, Dutch Smoushond, Majorca Mastiff, Pyrenean Mastiff, Pyrenean Mountain Dog, Serra da estrela mountain dog, en Spanish Mastiff.